Tym razem postawiłam na pieczone udka, dokładnie pałki z kurczaka. Panierką stała się glazura z dodatkiem majonezy. Wydobyła ona z tego klasycznego mięsa niepowtarzalny smak.
Składniki:
* 1 kg pałek z kurczaka
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka ketchupu
* sól, pieprz do smaku
* ulubiona przyprawa do kurczaka
Mięso dokładnie oczyścić, osuszyć ręcznikiem i obsypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Majonez wymieszać z ketchupem. Posmarować uzyskanym sosem każdy kawałek mięsa. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około godzinę.
kurczaka w majonezie jeszcze nie robiłam, jakoś przeraża mnie ta kaloryczność. Jednak skoro żeberka z coli już przerabiałam, pewnie i nadejdzie moment w którym zrobię tego kurczaka :) miły blog. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo tylko 1 łyżka majonezu na kg nóżek :) Polecam
Usuńciekawi mnie ten smak - trzeba będzie spróbować, uwielbiam majonez, a z dodatkiem kurczaka, może być już tylko lepiej :-)
OdpowiedzUsuń