wtorek, 2 listopada 2010

Bułeczki maślane

Mam w domu małego wielbiciela bułeczek maślanych. Najbardziej smakują te jeszcze gorące, świeżo wyjęte z piekarnika. Niestety często brak mu cierpliwości i nie chce czekać aż wystygnął. Jednak jak mus to mus. Tym razem moje bułeczki maślane wyszły bardziej podobne gabarytowo do chlebków maślanych jednak i tak rozeszły się w mgnieniu oka. Musze popracować nad ujednoliceniem moich bułeczek, żeby były bardziej do siebie podobne.



Składniki:

* 2,5 szklanki mąki
* 6 łyżek roztopionego masła
* 2/3 szklanki ciepłego mleka
* 2 łyżeczki drożdży instant
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko + dodatkowe do posmarowania bułeczek.


Do miski wsypujemy sól i cukier. W ciepłym mleku mieszamy i rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki. Wbijamy jajko i dodajemy przestudzone masełko. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż będzie miękkie, elastyczne i zwarte. Odstawiamy na 1 godz i 15 minut do wyrośnięcia, Dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze i pozostawiamy pod przykryciem na 45 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 16 minut.

1 komentarz: