poniedziałek, 6 lipca 2015

Ajran - napój jogurtowy

Ajran - mój ratunek w upalne dni



Składniki:
* 1 opakowanie jogurtu naturalnego
* woda
* sól

Jogurt przekładamy do miseczki. Do kubeczka po jogurcie wlewamy wodę. Połowę wody dodajemy do jogurtu i intensywnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodajemy sól, ja dodałam około 1/4 łyżeczki ale proponuje próbować bo jogurty maja różny stopień zasolenia. Ajran ma być do picia wiec jeśli nasz wyszedł za gęsty dodajmy jeszcze wody. Mieszamy do czasu wytworzenia się piany.




3 komentarze:

  1. ciekawe :) muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące i ciekawe tez muszę spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piłam kiedyś oryginalną w Turcji. Przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń