niedziela, 26 maja 2013

Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki bardzo smaczne. Idealne na śniadanie lub na kolację. Nie ma jak domowe pieczywo.


Składniki:
* 300 g mąki pszennej typ 650
* 200 g mąki żytniej typ 720
* 300 ml ciepłej wody
* 25 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* mleko do smarowania

Do miski wsypuję mąki oraz sól, mieszam aż się połączą. Kruszę na to drożdże, posypuję cukrem, dolewam wodę i mieszam. Zagniatam elastyczne ciasto, wyrabiam je około 5 minut. Zostawiam do wyrośnięcia przykryte ściereczka aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części (można zrobić 8 bułeczek ale wyjdą spore). Z każdej części formuję kule zagniatając ciasto pod spód. Przyciskam wierzch kulek by wyszły płaskie bo podczas ponownego rośnięcia bardzo podnoszą się do góry. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinam wierzch ostrym nożem. Smaruję wierzch mlekiem i wkładam do zimnego piekarnika. Można je tak zostawić na 10 minut i potem włączyć grzanie na 200 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje bułeczki zdążą wyrosnąć. Piekę około 25-30 minut. Studzę na kratce.



2 komentarze:

  1. Zgadzam się - domowe jest najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne, zrobiłam właśnie moim chłopakom i co chwilę chodzili sprawdzać czy już ostygły. Ja z tylko połówkę zjadłam bo na diecie ale bardzo mi smakowała. Chłopaki wcinają ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń