piątek, 17 maja 2013

Hummus

Krótko o daniu - ciecierzyca. Jest to danie wywodzące się z Libanu ale popularne jest na całym Bliskim Wschodzi w kuchni arabskiej i żydowskiej. Znana jest również na Kaukazie. Występuje w różnych postaciach ale zawsze jest to ugotowana i utarta ciecierzyca z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, pasty sezamowej i soku z cytryny. Niekiedy dodaje się do niej pietruszkę i kmin rzymski. (Wikipedia)
Dla mnie hummus najlepiej smakuje schłodzony, jadamy go na chlebie własnego wypieku. Polecam jako przekąskę w ciepłe, słoneczne dni.


Składniki:
* 100 g ciecierzycy
* 1 ząbek czosnku
* sok z połowy cytryny
* 2 łyżki tahiny (pasty sezamowej)
* sól do smaku
* oliwa z oliwek

Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemy około 2 godziny (można użyć gotową z puszki). Odcedzamy i studzimy, wody nie wylewamy, przyda nam się później do przygotowania dania.
Do misy blendera wkładamy ostudzoną ciecierzycę, pokrojony ząbek czosnku oraz tahinę. Wszystko ucieramy kilka (lub kilkanaście minut) na gładką masę dolewając sok z cytryny oraz wodę pozostałą po gotowaniu ciecierzycy. Mamy uzyskać konsystencję pasty więc wodę należny wlewać stopniowo. Doprawiamy solą do smaku i dokładnie mieszamy.
Po przełożeniu dania do miski polewamy oliwą z oliwek






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz