środa, 1 lutego 2017

Muffinki marchewkowe

Te muffinki uwielbiają moje dzieci. Robię je tak często jak tylko mogę. Polecam każdemu :)


Składniki:
Składniki suche:
* 1,5 szklanki mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 0,5 łyżeczki imbiru
* 1 szklanka cukru

Składniki mokre:
* 3 jajka
* 0,75 szklanki oleju

* 2 marchewki starte na takce

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy mokre składniki. Mokre składniki wsypujemy do suchych, mieszamy, dodajemy marchew, ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut lub do suchego patyka.

Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, dorobić lukier lub inaczej ozdobić. Moje dzieci tego nie lubią więc my nie ozdabiamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz