wtorek, 13 stycznia 2015

Kibiny

Składniki:

Ciasto:
* kostka masła
* 200 ml gęstej śmietany 30% 
* 2 jajka
* Sól

* mąka (ilość taka aby zagnieść ciasto)
Farsz:

* 300-400g wołowiny

* 3-4 cebule
* sól, pieprz do smaku



Masło roztopić i ostudzić, dodać śmietanę, jajka i sól. Wymieszać. Dodać tyle mąki aby zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Farsz zrobić z mięsa mielonego lub krojonego w drobną kostkę z dodatkiem 3-4 cebul. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta formować pierożki z farszem mięsnym. Mogą mieć kształt pierogów, kułdunów lub kopert. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.




1 komentarz: