Składniki zalewy:
* 4 szklanki wody
* 1 szklanka octu
* niepełna szklanka cukru
* 3 niepełne łyżki soli
* 5 łyżek musztardy
Dodatkowo do każdego słoika:
* niepełna łyżeczka gorczycy
* kilka ziaren ziela angielskiego
* kilka ząbków czosnku
* kwiat kopru
* kilka plasterków marchwi
* ogórki
Do wyparzonych słoików wkładamy koper, marchewkę, gorczycę, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku oraz umyte ogórki.Ogórki jeśli są duże można pokroić wzdłuż na 4 części a mniejsze można pozostawić całe.
W dużym garnku z podanych składników gotujemy zalewę. Dobrze jest musztardę najpierw wymieszać w niewielkiej ilości wody aby nie powstały grudki i dobrze się rozpuściła. Zalewa powinna się pogotować około 5 minut po czym zalewamy nią ogórki. Gorące słoiki natychmiast zakręcamy, odstawiamy dnem do góry i pozostawiamy w takiej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki wyszły pyszne. Z tym, ze zamiast marchewki dałam chilli :) Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńA jakiej musztardy najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńJa używałam stołowej, jednak można użyć dowolnej byleby nie była z jakimiś dodatkami smakowymi. im prostsza tym lepsza :)
UsuńJaki ma być ocet? Czy spirytusowy 10% czy jakiś winny 6%?
OdpowiedzUsuńJa dodałam zwykły ocet spirytusowy
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńna ile kg ogorkow ten przepis na kozackie
OdpowiedzUsuńHmm trudno mi powiedzieć, ilość potrzebnej zalewy zależy od wielkości słoików i tego jak do nich włożymy ogórki. Ja zawsze gdy mi brakuje zalewy dorabiam całą, pół lub część zalewy
Usuń