Jest to kolejna wersja kaukaskiego chaczapuri. Po chaczapuri po adżarsku przyszła kolej na chaczapuri po imeretyńsku. Nazwy trudne, niewiele mówiące ale dania pyszne. Krótko mówiąc jest to placek z serem a od poprzedniego różni się rodzajem farszu i kształtem.
Składniki:
Ciasto:
* 0,5 kg mąki
* 1 szklanka wody (niepełna)
* pół łyżeczki cukru
* opakowanie suchych drożdży
Farsz:
* 200 g ostrego sera żółtego
* 200 g twarogu
* 1 jajko
Dodatkowo:
* ok 1/4 kostki masła
W niewielkiej miseczce wymieszać odrobinę wody z drożdżami i cukrem. Odstawić na 20 minut. Make przesiać do większej miski, usypać w niej kopczyk, na środku zrobić zagłębienie do którego wlać roztwór drożdży. Zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto stopniowo dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1,5 - 2 godz.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i jajkiem.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować ją na placek o grubości ok 7 mm. Na środek nałożyć farsz i zbierając ciasto do środka "schować" cały farsz wewnątrz cista. Każdy placek rozwałkować na grubość około 2 cm.
Placki smażyc na mocno nagrzanej patelni posmarowanej masłem. Smażymy z obu stron przykrywając pokrywką, aż się zarumieni. Gotowe placki osmarować dodatkowo masłem.
Brzmi smakowicie...
OdpowiedzUsuńpróbowałam kiedyś robić ze szpinakiem - teraz korzystając z Twojego przepisu na pewno mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Czy na pewno pół szklanki mąki ?
OdpowiedzUsuńTrafne spostrzeżenie :) Pół KILO. Dzięki za podpowiedź. Miło mieć uważnych czytelników :)
Usuń