czwartek, 15 sierpnia 2013

Chaczapuri po imeretyńsku

Jest to kolejna wersja kaukaskiego chaczapuri. Po chaczapuri po adżarsku przyszła kolej na chaczapuri po imeretyńsku. Nazwy trudne, niewiele mówiące ale dania pyszne. Krótko mówiąc jest to placek z serem a od poprzedniego różni się rodzajem farszu i kształtem.


Składniki:
Ciasto:
* 0,5 kg mąki
* 1 szklanka wody (niepełna)
* pół łyżeczki cukru
* opakowanie suchych drożdży

Farsz:
* 200 g ostrego sera żółtego
* 200 g twarogu
* 1 jajko

Dodatkowo:
* ok 1/4 kostki masła

W niewielkiej miseczce wymieszać odrobinę wody z drożdżami i cukrem. Odstawić na 20 minut. Make przesiać do większej miski, usypać w niej kopczyk, na środku zrobić zagłębienie do którego wlać roztwór drożdży. Zagnieść elastyczne i niezbyt twarde ciasto stopniowo dodając wodę. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1,5 - 2 godz.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i jajkiem.
Ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować ją na placek o grubości ok 7 mm. Na środek nałożyć farsz i zbierając ciasto do środka "schować" cały farsz wewnątrz cista. Każdy placek rozwałkować na grubość około 2 cm.
Placki smażyc na mocno nagrzanej patelni posmarowanej masłem. Smażymy z obu stron przykrywając pokrywką, aż się zarumieni. Gotowe placki osmarować dodatkowo masłem.

4 komentarze:

  1. próbowałam kiedyś robić ze szpinakiem - teraz korzystając z Twojego przepisu na pewno mi wyjdzie

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy na pewno pół szklanki mąki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trafne spostrzeżenie :) Pół KILO. Dzięki za podpowiedź. Miło mieć uważnych czytelników :)

      Usuń