piątek, 2 sierpnia 2013

Chłodnik litewski

Kolejna propozycja do wykorzystania latem. Rewelacyjnie orzeźwia i pomaga przetrwać największe upały. Chłodnik litewski najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Poza tym podczas przygotowania nie musisz stać godzinami w kuchni przy rozgrzanych palnikach. Zmieszaj składniki i gotowe.
Tym razem do przygotowania chłodnika wykorzystałam buraczki w słoiczku  przygotowane w zeszłym roku. Nadają się do tego idealnie i zdecydowanie skracają czas spędzony w kuchni.



Składniki:
* 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
* 4 świeże ogórki pokrojone w kostkę
* pęczek kopru drobno posiekany
* 500 ml kefiru
* 500 ml mleka
* sól, pieprz do smaku

Do dużej miski lub garnka wkładamy buraki, jajka i ogórki. Wlewamy kefir i mleko (ilość mleka uzależniłam od jakości kefiru, jeśli jest rzadki można dodać mniej mleka a więcej kefiru). Mleko można zastąpić wodą. Wszystko mieszamy dodając koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Moje buraczki były doprawione więc nie dodawałam innych przypraw. Jeśli nie macie buraczków  w słoiczku można równie dobrze dodać ugotowane buraki, starte na tarce o dużych oczkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz