Pasztet z czerwonej soczewicy jest chyba najczęściej modyfikowanym przeze mnie przepisem. Uwielbiam eksperymentować dodając różne przyprawy. Zmienia się jego smak, ostrość i nuta aromatu. Niby jedno danie a za każdym razem inaczej smakuje. Tym razem trochę bardziej korzennie ale równie smacznie.
Składniki:
* 2 szklanki czerwonej soczewicy
* 4 marchewki
* 2 korzenie pietruszki
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 3 goździki
* 2 łyżeczki kolendry
* 2 łyżeczki curry
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1 łyżeczka papryki w płatkach
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* odrobina imbiru
* odrobina gałki muszkatołowej
* 3 jajka
* oliwa
* sól, pieprz do smaku
Opłukaną soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę i pietruszkę po oczyszczeniu i podzieleniu na mniejsze kawałki gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulkę i czosnek po pokrojeniu w drobną kostkę obsmażamy na sporej ilości oliwy na zloty kolor. Wszystkie składniki studzimy. Warzywa rozdrabniamy przy pomocy blendera.
W moździerzu tłuczemy goździki, kolendrę oraz kmin. Stopniowo dodajemy pozostałe przyprawy ciągle mieszając.
W misce mieszamy warzywa, soczewicę oraz przyprawy. Dodajemy dość sporo soli i pieprzu. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Całość ma być dość rzadka. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki). Na górze układamy liście laurowe i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz