czwartek, 15 sierpnia 2013

Jak Mały Mistrz Kuchni poczynał sobie po chińsku

Bywają dni gdy nie mam ochoty na nic. Również na stanie w kuchni. Każdy chyba ma taki dzień. Mi się zdarzył ostatnio. Na szczęście miałam w szafce opakowanie chińskiego makaronu typu nudle. Do tego papryka, cebulka i pierś kurczaka. Rozgrzany wok dopełnił całości i obiad gotowy.
Schody zaczęły się później. Zamiast widelca na stole pojawiły się patyczki. Mały Mistrz Kuchni radził sobie nieźle, chociaż nie powiem że było lekko. na wszelki wypadek miał wsparcie w postaci widelca leżącego obok.
Dziś zamiast zdjęć dania fotorelacja ze zmagań MMK.

Składniki:
* 1 pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 1 papryka zielona
* 2 garści mrożonego groszku
* opakowanie makaronu nudle
* oliwa
* sól, pieprz

Makaron przygotować wg instrukcji z opakowania.
Pierś pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w paseczki. W woku rozgrzać oliwę (bardzo mocno). Obsmażyć na niej kurczaka a następnie przełożyć go do miseczki. W gorącym woku przesmażyć cebulę kilka minut. Dodać paprykę i groszek, przesmażyć kilka minut. Na koniec dodać odsączony makaron oraz usmażoną pierś. Smażyć kilka minut aż wszystkie składniki będą gorące.
Najlepiej smakuje jedzone pałeczkami :)







1 komentarz:

  1. Ja ostatnio często mam takie dni..
    Mistrz wspaniale sobie poradził..

    OdpowiedzUsuń