c zapraszam wszystkich na ogórki kiszone :)
W przypadku tego przepisu jak i wszystkich innych ilość zalewy zależy od ilości warzyw, wielkości słoików i umiejętności ich pakowania.
* 1 łyżka soli
Dodatkowo do każdego słoika:
* kilka ząbków czosnku
* kilka gałązek kwiatów kopru
* liście wiśni, kawałek korzenia lub liści chrzany (opcjonalnie)
* ogórki
Zalewę z podanych składników gotujemy.
Pozostałe składniki wkładamy dość ciasno do słoików.
Zalewamy gorącą zalewą słoiki i szczelnie zamykamy. Odwracamy dnem do góry i odstawiamy do czasu aż ostygnął. Ogórki sa gotowe do jedzenia po kilku dniach.
Dodatkowo do każdego słoika:
* kilka ząbków czosnku
* kilka gałązek kwiatów kopru
* liście wiśni, kawałek korzenia lub liści chrzany (opcjonalnie)
* ogórki
Zalewę z podanych składników gotujemy.
Pozostałe składniki wkładamy dość ciasno do słoików.
Zalewamy gorącą zalewą słoiki i szczelnie zamykamy. Odwracamy dnem do góry i odstawiamy do czasu aż ostygnął. Ogórki sa gotowe do jedzenia po kilku dniach.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz