To jest moja ulubiona wersja cukinii. Danie szybkie, nie jest skomplikowane i świetnie smakuje. Kiedyś smażyła mi je mama jak byłam mała. Ba! Teraz też pewnie mi by je usmażyła :)
Składniki:
* cukinia
* 2 jajka
* bułka tarta
* mąka
* olej do smażenia
* sól, pieprz do smaku
Cukinię myjemy i bez obierania kroimy na plastry grubości 1 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem. Do miseczek wsypujemy mąkę, bułkę tartą i jajko, które należy rozbełtać i posolić.
Plastry cukinie obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obi stron na złoty kolor.
Dla mnie najlepiej smakuje z bułką posmarowaną masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz