Pierwszy raz brałam udział we wspólnym gotowaniu. Razem ze mną lawasz przygotowały Panna Malwinna, Mirabelka, Mopsik, Shinju oraz Maggie
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* 20 g drożdży
* szczypta soli
* pół łyżeczki cukru
* niepełna szklanka wody (około 3/4)
Do miski należny przesiać mąkę z dodatkiem soli, pokruszyć do niej drożdże i posypać odrobiną cukru. Dodając stopniowo ciepłą wodę zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godz.
Z wyrośniętego ciasta robimy kulki wielkości mandarynki. Każdą z nich rozciągamy lub wałkujemy na okrągły placek wielkości patelni.
Patelnię rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury i pieczemy na niej lawasze z obu stron, starając się aby się nie zarumieniły. Każdy usmażony placek układamy na ściereczce i szczelnie przykrywamy, tak aby nie dopuścić do jego wyschnięcia.
Lawasz podajemy do obiadu lub śniadania, można jeść je odrywając po kawałku lub zawinąć do niego wędlinę i warzywa oraz oczywiście ser.
Witaj we wspólnym gotowaniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyjęcie, z pewnym opóźnieniem i problemami technicznymi udało mi się opublikować post :) Następnym razem się poprawię
Usuńnie wychodzi za chrupki na zwijanie go? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli po usmażeniu owiniesz w ściereczkę to pod wpływem ciepła będzie miękki i idealny do zawinięcia.
UsuńJadłam ten chlebek w Turcji :) Dziękuje za przepis, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, polecam się :)
UsuńJa ich nawet nie owijam, dziś moje chlebki(też na drożdżach) leżały jakieś 4 godziny na stole i nie wpłynęło to na ich elastyczność. Kochana, niezmiernie się cieszę, że w końcu udało nam się spotkać w kuchni :) To może jako kolejny khubz?
OdpowiedzUsuńJa również się cieszę bo fajna to zabawa. A moja propozycja na następny raz to hynkiel na kaukazie mowia hynkale. Nie jadłam ich jeszcze ale wiem że będą smakowały.
UsuńLavash to podstawowoy chleb z Iranu, najadłam się go będąc tam od cholerci i jeszcze więcej. NIgdy nie próbowałam zrobnić sama, ale teraz po powrocie do UK zapewne się zabiorę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam