Bakłażan coraz częściej gości na naszym stole, jednak wciąż jest niedoceniany. Ja zaczęłam od dwóch z trzech dań, które znam od zawsze. Po kawiorze z bakłażana zapraszam na roladki nadziewane serem. Oba dania znam od dawna, są to sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą i zawsze wszystkim smakują.
Składniki:
* 2 bakłażany
* opakowanie kremowego serka (ja użyłam ziołowego)
* ok pół szklanki oliwa z oliwek
* 3 ząbki czosnku
* sól i pieprz
Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Nie obierając przekrajamy wzdłuż na plastry grubości 5-7 mm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i odstawiamy na pół godziny by mógł skroplić się sok. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do oliwy z oliwek (podałam pół szklanki ale ilość oliwy uzależniona jest od wielkości bakłażana czyli ilości plastrów) dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą z dodatkiem czosnku każdy plaster, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy z obu stron aż do uzyskania brązowych pasków. Po lekkim ostygnięciu smarujemy je serkiem. Można również posypać świeżymi ziołami. Zwijamy roladki i spinamy wykałaczką.
Najlepiej smakują schłodzone.
słyszałam, że tak podany bakłażan jest pyszny, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam z cukinią i z mozzarellą:) Teraz czas na bakłażana:)
OdpowiedzUsuń