poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Baba Ghanoush

Baba Ghanoush jest popularnym daniem kuchni arabskiej. Jest to pasta, której głównym składnikiem jest bakłażan. Podaje się ją najczęściej z chlebkiem pita. Ja uwielbiam z chrupiącymi grzankami.
Babę ghanoush przygotowywały ze mną Panna Malwinna, Mopsik, Chantel, BartoldzikJustinka oraz Emilia. Dziękuję Wam za wspólne gotowanie.


Składniki:
* 1 duży bakłażan
* 1 ząbek czosnku
* 1-2 łyżeczki tahiny (pasty sezamowej)
* 1 duża kropla gęstego soku z granata, jeśli nie mamy możemy użyć soku z cytryny
* sól do smaku
* oliwa z oliwek


Bakłażana myjemy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 30 minut. Studzimy.Gdy będzie już zimny zdejmujemy z niego skórę i pozostawiamy na sicie do odsączenia.
Bakłążana wraz z drobno pokrojonym czosnkiem rozdrabniamy przy pomocy blendera. Dodajemy tahinę oraz sok z granata, proponuję robić to powoli, próbując czy smak jest odpowiedni. Doprawiamy solą do smaku, można dodać tez oliwę z oliwek. Całość mieszamy i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz