poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dobry gulasz wołowy

Gulasz wołowy jest prostym daniem ale wymaga nieco uwagi jak każde danie z wołowiny.Potrzebujemy do niego kawałek miękkiego mięsa i trochę czasu.



Składniki:
* kawałek miękkiej wołowiny
* 2 łyżki mąki
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 szklanki bulionu wołowego
* pół łyżeczki imbiru
* łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki kurkumy
* pół łyżeczki chilli
* oliwa do smażenia
* sól, pieprz do smaku

Wołowinę dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w niewielką kostkę, ja lubię drobną, którą dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy na niej mięso z każdej strony.
Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy z patelni i smażymy cebulę i czosnek. Jeśli to konieczne dodajemy oliwę. Dodajemy też wszystkie przyprawy aby pod wpływem temperatury uwolniły swój aromat. Na koniec dodajemy mięso. Całość smażymy kilka minut i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około godzinę aż mięso zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uzyskany w mięsie sos jest zbyt rzadki lub jest go za dużo, dusimy bez przykrywki, tak aby woda wyparowała aż do momentu uzyskania pożądanego efektu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz