wtorek, 6 sierpnia 2013

Kababi - kaukaska propozycja na obiad

Dzięki uprzejmości autorki bloga Filozofia Smaku wpadła mi w ręce książka "Kulinarny Kaukaz". Po pierwszym obejrzeniu stwierdziłam że kuchnia ta jest mi dobrze znana. Dlaczego? Tu powinien nastąpić bardzo długi wywód dotyczący historii Kaukazu. Nie zrobię tego gdyż, po pierwsze krótko i zwięźle można poczytać o tym w książkach z geografii, historii czy w internecie. Po drugie, nie chce wszczynać dyskusji politycznych bo nie jestem w temacie aż tak biegła.
Wracając do kuchni kaukaskiej a konkretnie do mojego dzisiejszego dania. Kababi jest daniem mięsnym. Co ja tu będę się wymądrzać. Jest to dobrze doprawiony kotlet mielony upieczony na grillu lub usmażony na patelni. Bardzo przypomina a nawet można powiedzieć że jest to ADANA KEBAB, który już wcześniej robiłam.



Składniki:
* 0,5 kg mielonek wołowiny
* 2 cebule
* 1 jajo
* 2 ząbki czosnku
* po pół łyżeczki: papryki słodkiej, mięty, oregano, bazylii, kminku
* szczypta chilli lub pół łyżeczki papryki w płatkach
* sól

Cebulę i czosnek mielimy przy pomocy blendera aż uzyskamy konsystencję gładkiej masy. Dodajemy ją do mięsa wraz z przyprawami i jajkiem. Dokładnie mieszamy na gęstą masę, z której formujemy długie wałeczki. Nadziewamy je na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków i grillujemy lub smażymy na patelni.
Podałam z ryżem i miską surówki z sałaty.


1 komentarz:

  1. Świetne danie, robiłam je jakiś czas temu, tylko zamiast smażyć piekłam w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń