Można je robić z ulubionymi sezonowymi owocami. Ja zrobiłam ze śliwkami ale polecam również morele, czereśnie, jagody, maliny, brzoskwinie itd.
Składniki:
* 100 g cukru pudru
* 125 g mąki
* 3 jajka
* 300 ml mleka
* cukier waniliowy
* 0,5 kg śliwek (lub innych owoców)
Śliwki drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy połową cukru pudru i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, cukier waniliowy i jajka. Dodajemy odrobinę mleka i mieszamy za pomocą rózgi lub miksera. stopniowo dodajemy resztę mleka.
Naczynie żaroodporne, u mnie okrągłe smarujemy masłem. Układamy na nim owoce i zalewamy powstałym ciastem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz