piątek, 3 sierpnia 2012

Placek amerykański

Przepis na to ciasto w rodzinie jest od dość dawna. Przez wszystkich nazywany jest Amerykaniec. Robi się je bardzo szybko, do tego jest wilgotne i z dużą ilością bakalii. Polecam dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Jest idealne do przygotowania z dziećmi.



Składniki:
* 4 jajka
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 1/2 łyżeczki sody do picia
* 3/4 szklanki oleju
* 6-8 jabłek
* 2 łyżeczki cynamonu
* niepełna szklanka rodzynek
* niepełna szklanka orzechów włoskich
* można dodać dowolne bakalie

W pierwszej kolejności przygotowujemy owoce i bakalie. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda. Nie musimy ich od razu kroić na mniejsze kawałeczki że by nie pociemniały. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, orzechy rozdrabniamy. Można robić to ręcznie lub w blenderze z nożami.
Do miski dodajemy wszystkie składniki ciasta czyli: jajka. cukier, make z sodą oraz olej i cynamon. Przy pomocy miksera mieszamy dokładnie przez kilka minut. gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje dodajemy orzechy i wyciśnięte rodzynki. Dodajemy również jabłka krojąc je na cienkie plasterki. Całość dokładnie mieszamy aby masa pokryła wszystkie owoce. Przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy już jest upieczone.



Dziecinnie proste ciasto



11 komentarzy:

  1. No chyba prawdziwy Kucharz rośnie, z takim uśmiechem szaleje w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj rośnie rośnie. Jak tylko zaczynam coś robić od razu jest przy mnie. Uwielbia mieszać i miksować. Pomału zaczyna dobierać się do noża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak jest dużo bakalii to biorę w ciemno:) Szef kuchni szaleje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brakuje mu tylko fartucha i czepka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie, że ma w sobie tak dużo bakalii!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w zasadzie nie wiem skąd ta nazwa się wzięła i czy ma coś wspólnego z Ameryką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cynamon i jabłka... Uwielbiam to połączenie nie tylko w popularnym jabłeczniku! Przepis dodaję do ulubionych, myślę, że kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie szybkie ciacha ratowały mnie nie raz gdy wpadali niezapowiedziani goście :) Plusem ciast na oleju jest to, że robi się je zazwyczaj dużo szybciej niż te na maśle, że nie wspomnę o tym, że są też dużo zdrowsze niż te na maśle (olej rzepakowy obniża cholesterol):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placek robiłam juz kilka razy.
    Jest przepyszny i nie pracochłonny.
    Super przepis.
    Dzieki Iza :-)

    OdpowiedzUsuń