wtorek, 7 sierpnia 2012

Placki z cukinii wersja II

Jest to druga wersja placków. Przepis znalazłam na zaprzyjaźnionym forum. Placuszki w swoim składzie maja więcej mąki co oznacza, że są mniej warzywne. W smaku są dobre zarówno na zimno jak i na gorąco.



Składniki:
* 2 średnie cukinie
* 1 ząbek czosnku
* natka pietruszki
* 2 jajka
* około 6 łyżek mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 100g sera żółtego
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy przez praskę do niej czosnek. Dodajemy posiekaną natkę, jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starty na tarce ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy (idealne zadanie dla maluchów). Jeśli chcemy doprawić nasze placki solą najlepiej zrobić to a samym końcu aby cukinie nie puściła soku.
Formujemy łyżka placki i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu.



Dziecinnie proste


2 komentarze:

  1. Miałam kilka podejść do placków z cukinii. Niestety średnio udane. Może wg Twojego przepisu wyjdą jak należy... Przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przeżywamy kataklizm urodzajowy cukinii. Upycham ją gdzie tylko się da jako "wypełniacz" potraw sprawdza się w leczo, ratatui a nawet lasani. A tu proszę cukinia w roli głównej. Kradnę kradnę ten przepis :) pozdrawiam kamila

    OdpowiedzUsuń