wtorek, 10 września 2013

Manakish arabski chlebek z zatarem

Skoro już wiecie jak zrobić zatar czas go wykorzystać. Proponuję najprostszy przepis na coś oryginalnego a zarazem pysznego. Manakish lub czasami pisany manakeesh jest to rodzaj popularnego w Syrii czy Libanie pieczywa. Jego charakterystyczną cechą jest zatar, którym jest posypany. Ogólnie mówiąc jest to placek, który dzięki przyprawie ma intensywny smak i aromat.
A żeby nudno nie było manakish przygotowałam razem z Panną Malwinną, Bartoldzikiem, Justinką oraz Aleksandrą. Pozdrawiam was serdecznie i do zobaczenia w kuchni.


Składniki:
* 2 szklanki mąki
* niepełna szklanka ciepłej wody
* 15 g drożdży
* łyżeczka cukru
* 1 jajko
* szczypta soli
* 4 łyżki zataru
* 6 łyżek oliwy

Drożdże wymieszać z cukrem. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Wlać wodę i wymieszać. Zagnieść ciasto, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody. Ciasto pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kawałki wielkości mandarynki. Z każdej części uformować okrągły placek. Można zrobić to rękoma lub przy pomocy wałka. Placki mają mieć około 5-7 mm grubości. Na każdy nakładamy około 1-2 łyżek zataru wymieszanego z oliwą. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzegi chlebków maja się lekko zarumienić ale nie mogą za bardzo wyschnąć.


2 komentarze:

  1. szkoda ze nie moglam uczestniczyc we wspolnym gotowaniu. Pieknie wyszedl ten chlebek. Tez zrobie ale wersje turecka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają świetnie. Ja wczoraj z rozpędu potraktowałabym je o mały włos..szałwią.

    OdpowiedzUsuń