czwartek, 16 stycznia 2014

Włoska caponata

Danie to zachwyciło mnie gdy tylko je zobaczyłam. Uwielbiam takie połączenia smaków i aromatów, do tego proste w przygotowaniu. Gości na moim stole w sezonie warzywnym.
Przepis podejrzany na Filozofii Smaku, co pewnie nikogo już nie dziwi :)



Składniki:
* 2 bakłażany
* 600 g pomidorów
* 4 łodygi selera naciowego (pominęłam)
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* garść oliwek
* cukier do smaku
* 4 łyżki octu z białego wina
* 4 łyżki orzeszków piniowych (pominęłam)
* sól pieprz do smaku

Pomidory obieramy ze skórki i razem z bakłażanami i cebula kroimy w jednakowej wielkości kostkę. Seler, jeśli używamy kroimy na plasterki.
Na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni smażymy cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy czosnek. Po minucie dodajemy selera i bakłażany. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory, przekrojone lub całe oliwki oraz ocet. Całość gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż warzywa będą miękkie a większość sosu wyparuje.
Na koniec możemy dodać orzeszki, doprawiamy sola i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz