sobota, 25 stycznia 2014

Zupa z dyni z soczewicą

Jest to pyszna, pożywna zupa, którą polecam zwłaszcza zimą. Jest gęsta i aromatyczna. Przepis powstał z potrzeby zaspokojenia apetytu Małego Mistrza Kuchni na zupę dyniową. Polecam gorąco.
Zapraszam również do spróbowania innych zupy: Krem z dyni, delikatna zupa z dynią, zupa z dyni z marchewką 


Składniki:
* 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
* 2 marchewki pokrojone w kostkę
* 1 cebula pokrojona w kostkę
* 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
* 1/4 łyżki mąki
* sól, pieprz do smaku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki imbiru
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 łyżki oleju
* woda

W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę aż będzie miękka. Dodajemy marchew i dynię, smażymy jeszcze chwile i zalewamy wodą. Gotujemy około pół godziny. Przy pomocy blendera miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy papryką, imbirem i gałka muszkatołową, dodajemy również sól i pieprz do smaku. Gdy zupa ponownie się zagotuje wsypujemy soczewicę. Gotujemy kolejne pół godziny. 
W miseczce mieszamy mąkę z około połowa szklanki wody. Robimy to dokładnie, najlepiej trzepaczką aby nie powstały grudki.  Mieszankę dodajemy powoli do zupy by ją zagęścić, ciągle mieszając. Obserwujemy nasza zupę by nie wyszła zbyt gęsta. Mieszanki wody z mąka należny użyć tyle ile potrzebujemy, jeśli będzie jej za mało można ją dorobić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz