środa, 10 sierpnia 2011

Zupa z dyni

Nie jestem szczególną zwolenniczką zup. Najczęściej gotuje je w weekendy jak chłopinek nie chodzi do przedszkola musi jeść pełne obiady w domu. Tej zupy jeszcze nie próbował, ale mam nadzieję, że mu posmakuje.



Składniki:
* 1 kg dyni
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 marchewki
* 2 ziemniaki
* 1l bulionu
* 1 łyżeczka curry
* oliwa
* jogurt naturalny lub śmietana

Cebulkę drobno kroimy i smażymy w garnku na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostki pozostałe warzywa. Smażymy kilka minut ciągle mieszając. Zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą, curry. Gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Miksujemy blenderem na gładką masę.
Podajemy na gorąco dodając kleksa z jogurtu naturalnego lub śmietany.


4 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo lubię zupy dyniowe, tą też z przyjemnością największą zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  2. i to serduszko na środku!
    uroczo ;]
    lubie zupy, nawet bardzo.
    jednakże nie kremy. chociaż taki dyniowy brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam geste zupki a ta w sam raz na halloween bedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej zupki nie jadłam, dobra jest?

    OdpowiedzUsuń