poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Ryba po prowansalsku wg Gordona Ramsay'a

Przepis na zdrową i smaczną rybę znalazłam na TYM blogu . Jest to dość prosty przepis, który robiłam już kilka razy. Bardzo smakują mi warzywa, które tworzą kolorowy dywanik dla właściwej ryby. Danie można podawać z ryżem lub samo.



Składniki:
* 4 filety ryby morskiej
* sok z połowy cytryny
* cukinia
* 2 łyżki czarnych oliwek (dodałam zamiast oliwek kapary)
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 2 ząbki czosnku
* rozmaryn
* tymianek
* sól, pieprz
* oliwa z oliwek

Cukinię i paprykę kroimy w kostki. Na patelni na rozgrzanej oliwie lekko przesmażamy warzywa, aż będą lekko miękkie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwki (ja dodałam kapary), zioła oraz na koniec pomidory z puszki wraz z sosem. Smażymy razem doprawiając dolą i pieprzem.
Rybę płuczemy, przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawa do ryb.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa, na nie układamy rybę, którą skrapiamy sokiem z cytryny. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do gorącego piekarnika na około pół godziny i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni.



4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, warzywka mi się też podobają, wiec z chęcią spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mhm...
    pochłaniam ryby zwasze z ogromnym apetytem.
    a ta zapowiada się naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. takie kolorowe dywaniki uwielbiam! ryby wg Gordona jeszcze nie jadłam, więc pora to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ryby z warzywami...muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń