sobota, 7 września 2013

Bułeczki z jabłkami

Dawno nie jadłam takich smacznych bułek. Ciasto drożdżowe na nie to strzał w dziesiątkę. Znalazłam je na stronie Moje Wypieki, w oryginale jako jagodzianki ale z jabłkami sprawdziły się świetnie.
Bułeczki idealnie nadają się do kawy, jako przekąska na długiej przerwie lub jako drugie śniadanie w pracy (czyli ploteczki przy kawie:) ). Już planuję wykorzystać ten przepis do zrobienia wytrawnych bułeczek z pieczarkami. Prawdopodobnie a raczej na pewno powstaną też inne wersje z owocami.


Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 15 g świeżych drożdży
* szczypta soli
* szklanka mleka
* 1 jajko
* 1/4 szklanki oleju
* 1/2 szklanki cukru
* opakowanie cukry waniliowego
* 6 jabłek (bo część zjadł mi MMK)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka brązowego cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pokruszyć drożdże, dodać jajko, olej, cukry i ciepłe mleko. Wymieszać i zagnieść ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda i pokroić na drobne kawałki. Możne polać sokiem z cytryny żeby nie ciemniały. Dodać do nich  cukier i cynamon i dobrze wymieszać. Jeśli lubimy możemy dodać też rodzynki.
Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrabiamy dzielimy na 16 części. Najlepiej zważyć całe ciasto , wagę podzielić na 16 a wynikiem będzie waga każdej porcji. Robimy z nich kule i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Z każdej kuli robimy placek, nakładamy łyżkę lub dwie farszu z jabłek i sklejamy jak pieroga. Następnie rolujemy bułeczkę nadając jej kształt. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.


3 komentarze:

  1. Wlasnie robię. Ciasto strasznie lepi sie do rak, nie da sie wyrobic. Podsypywalam maka, ale chyba ze wzgledu na olej, jest mokre i dlatego ciezko. Zostawilam takie, zobaczymy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno się długo wyrabiać, wtedy będzie odchodzić od rąk. Po dodaniu zbyt dużej ilości mąki stanie się twarde i suche.

      Usuń
  2. Ciasto prawie nic nie wyrosło, chodź trzymalam ok. 2 h w cieplym miejscu. Zrobilam te 16 kulek i zostawilam je na blaszce (przykrylam je sciereczka) na 15 minut. Zobaczymy czy w ogole beda dobre, bo jak na razie nic nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń