sobota, 10 stycznia 2015

Pyszny pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:
* 250 g soczewicy czerwonej
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 cebula
* 3 jajka
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka mielonego kminku
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* po 1 łyżeczce curry, mielonego imbiru i słodkiej papryki (można dodać ostrą paprykę lub pieprz cayenn ale to wersja nie dla dzieci)
* 2 łyżki sosu sojowego

Soczewice wrzucić do 3 szklanek wrzącej osolonej wody. Gotować 10 minut. W tym czasie cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju, dodać do tego startą na tarce o dużych oczkach marchew i czosnek (ja do warzyw używam blendera). Gdy wszystkie składniki troszeczkę ostygnął połączyć je, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Przełożyć do farmy na pasztety. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-40 minut.


2 komentarze: