wtorek, 23 września 2014

Proziaki - placki z Podkarpacia

Proziaki są pysznym rozwiązaniem na wolne śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Są rewelacyjnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa i mimo że są to placki Mały Mistrz Kuchni posmarował je sobie masłem i jadł z wędliną i pomidorem :) Oczywiście poprosił o takie na drugie śniadanie do szkoły



Składniki:
* 1/2 kg maki pszennej
* około 1 szkl kefiru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka cukru

Kefir mieszamy z soda, dodajemy sól, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę, dodałam około 2/3 przygotowanej mąki, resztę dodawałam stopniowo zagniatając lekkie, miękkie ciasto.
Z ciasta uformowałam placek grubości około 1 cm. Wykroiłam kółka, które smażyłam na bardzo gorącej patelni bez dodatku tłuszczy. Gorące chlebki posmarowałam masłem i pozostawiłam do ostygnięcia. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.



Proziaki dołączam do akcji WSPÓLNE GOTOWANIE Z Emilią i Kasią



3 komentarze:

  1. Nigdy ich nie jadłam. Widząc Twoje jeszcze bardziej nad tym ubolewam :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Na Podkarpaciu je się je z masłem,dżemem, miodem , a także dodatkami wytrawnymi. Nie smaruje się masłem przed ostygnięciem.

    OdpowiedzUsuń