sobota, 14 lutego 2015

Batata Harra - ziemniaczki na ostro




Składniki:
* 8 sporej wielkości ziemniaków
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka papryki w płatkach
* duży pęczek natki pietruszki ( w oryginale kolendra)
* oliwa do smażenia
* sól do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Lekko solimy, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ziemniaki mają być jeszcze blade ale już nie surowe. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niej drobno pokrojony czosnek oraz paprykę w płatkach, po chwili ziemniaki. Smażymy aż ziemniaki się zarumienią. Na koniec po zdjęciu z gazu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Podajemy jako dodatek do dań mięsnych lub zjadamy samodzielnie.


1 komentarz: