środa, 12 sierpnia 2015

Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana jest chyba najstarszym daniem, jakie pamiętam, robionym z bakłażana. Robiła je kiedyś moja mama. Nawet mam je w swojej książce kucharskiej, w której spisałam najlepsze dania mojej mamy. Jednak mój przepis różni się nieco od tego pierwotnego. Ja dodaję więcej składników i robię ostrzejszy w smaku. Poza tym lubię kawior "gruboziarnisty", czyli z dużymi kawałkami warzyw. Polecam zarówno na zimno jak i na ciepło, jako samodzielna przekąska i dodatek do dań.
W takie upały jest to idealny pomysł na lekki obiad lub posiłek do pracy.




Składniki:
* 1 bakłażan
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 4 pomidory
* 1 papryka (ja dodałam po połowie czerwonej i zielonej)
* oliwa
* sól, pieprz do smaku
* łyżeczka papryki w proszku
* 2 łyżki natki pietruszki

Bakłażana myjemy i bez obierania kroimy na plastry grubości 1 cm. Każdą część posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny aby puściły sok i pozbyły się goryczki.
Cebulkę drobno siekamy, obsmażamy na patelni aż się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Bakłażana odciskamy i razem z pomidorem kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i wszystko razem obsmażamy aż zmięknie. Dusimy na niewielkim ogniu aż warzywa puszczą sok i będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę. Mieszamy. Posypujemy natką pietruszki.


3 komentarze:

  1. Smakowity pomysł na bakłażana:)I świetna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się do niego przymierzam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Przepięknie prezentuje się to danie :)

    OdpowiedzUsuń