Drożdżowe

poniedziałek, 4 lipca 2011

Zapiekanka z cukinią

Danie to jest bardzo proste i zarazem smaczne. Nie będę się dużo rozpisywać, bo nie ma o czym.  Farsz jest uniwersalny. Nadaje się do  faszerowania wszystkich warzyw, również można nim nadziewać mięso. Ja zrobiłam je jako zapiekanka, do której można użyć dowolnych warzyw. Zapraszam do eksperymentowania.



Składniki:
* 2 cukinie
* 200 g sera żółtego

Farsz:
* 2 średnie cebule
* 300g mielonego mięsa (dowolnego)
* 200g ryżu
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* 2 łyżki curry
* 2 łyżki oliwy

Cukinie umyć, pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ser potarkować i odstawić. Cebulę pokroić w drobne kostki i przesmażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy. Dodać mięso mielone oraz koncentrat pomidorowy  i usmażyć je razem z cebulką. na koniec dodać opłukany ryż, posolić, dodać pieprz i smażyć ciągle mieszając. Gdy ryż wchłonie cały tłuszcz z mięsa zalewamy go wodą. Dodajemy curry i delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień do minimum, szczelnie przykrywamy i dusimy w ten sposób przez około 15-20 minut bez podnoszenia pokrywki.
Gdy farsz będzie gotowy możemy przystąpić do konstruowania zapiekanki. Na dno naczynia do zapiekania układamy połowę naszych plastrów cukinii. Jeśli naczynie jest niewielki możemy ułożyć 2 warstwy pamiętając aby każdą posypać solą. Na to nakładamy nasz farsz i przykrywamy pozostałą cukinią układając je warstwami. Nie zapomnijmy o posoleniu warzywa. Wierzch posypujemy potarkowanym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.
Podajemy polane śmietaną z dodatkiem papryki w płatkach dla tych który lubią na ostro.










1 komentarz:

  1. cukinię kocham miłością wielką. apetycznie wygląda Twoja zapiekanka;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...