piątek, 7 października 2011

Gozleme - Gözleme


Gozleme jadłam zazwyczaj na śniadanie. Jest to danie przygotowane z bardzo cienko rozwałkowanego ciasta, yufki, faszerowane najczęściej serem ze szpinakiem. Będąc w Turcji jadłam je z różnymi serami. Najczęściej był to ser żółty oraz ser pleśniowy domowej roboty. Tak tak. Jadłam taki prawdziwy ser pleśniowy z naturalną pleśnią. Nawet dowiedziałam się jak się go przygotowuje, ale nie jestem jeszcze gotowa, żeby to powtórzyć. Ba, zastanawiałam się nawet czy kiedykolwiek go jeszcze wezmę do ust, ale na szczęście szybko mi przeszło.


Tak więc najsmaczniejsze gozleme jest z mieszanką różnych serów opiekane na masełku. Ja miałam tyle szczęścia, że w ostatniej chwili, w drodze na lotnisko kupiłam yufkę. Świeżą, pachnącą, mięciutką yufkę, którą przygotowałam moim chłopcom wczoraj na obiad. Dla najmłodszego niejadka serowego była wersja z odrobiną kurczaka i żółtym serem.



Składniki:
* płaty ciasta yufka
* 200 g sera feta
* 1 cebula
* 2 kostki mrożonego szpinaku
* olej i masło
* sól, pieprz
Farsz drugi:
* 100 g sera żółtego
* 2 udka z kurczaka

Cebulkę drobno kroimy i smażymy na oleju aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodajemy kostki szpinaku. Warzywa dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce kruszymy ser fetę, dodajemy cebulkę ze szpinakiem. Doprawiamy solą (jeśli lubimy bo ser jest słony) oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Drugi farsz robimy podobnie. Ser tarkujemy, kurczaka kroimy i dokładnie mieszamy.
Yufkę rozkładamy na stole, smarujemy olejem i na środek nakładamy farsz. Ciasto składamy w kształcie koperty.
Patelnię rozgrzewamy na ogniu smarując odrobiną masła. Kładziemy na to naszą kopertę i smażymy z obu stron. Przed przewróceniem dobrze jest dodać ponownie wiórki z masła aby nasze danie mogło się ładnie zarumienić.


3 komentarze:

  1. kupujesz takie ciasto w zwykłym sklepie, czy jakimś ekologicznym, kuchnie świata, itp.?

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat to ciasto kupiłam w zwykłym sklepie spożywczym w Turcji w drodze na lotnisko. W Polsce można je kupić w sklepach tureckich. Są one w większych miastach. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie można je dostać. Jeśli będziesz miała problem ze znalezienie yufki proponuję spróbować ciasto filo. Jest to greckie ciasto i podobno jest podobne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie spotkałam w sklepie takiego ciasta. Szkoda, bo na pewno danie jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń