poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sernik wiedeński

Najlepszy i najsmaczniejszy Sernik Wiedeński






Składniki:
* 1kg sera (my wybieramy gotowy ser do serników, bez polepszaczy)
* 1,5 szklanki cukru
* 8 jaj
* kostka masła
* budyń waniliowy
* 2 opakowania cukru waniliowego
* dowolne bakalie (tym razem zrobiliśmy wersję bez bakalii ale ja bardzo lubię rodzynki i płatki migdałowe)
* opakowanie herbatników

Na początek najlepiej przygotować bakalie i blachę, w której upieczemy sernik. Na dno blachy kruszymy herbatniki (lub układamy równą warstwę, jeśli mamy ich więcej). W garnuszku topimy masełko i odstawiamy do ostygnięcia. Do jednej miski wrzucamy białka a do drugiej żółtka wszystkich jajek. Białka z miską wkładamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wszystko delikatnie miksujemy, żeby uzyskać delikatną i puszystą masę. Powoli dodajemy ser biały i proszek budyniowy, ciągle miksując masę. Na końcu dodajemy zimne masło i mieszamy do czasu aż cały tłuszcz się wchłonie. (Teraz można dodać bakalie i delikatnie wymieszać).
Z  białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy, mieszając tak aby nie straciła swojej puszystości. wszystko przelewamy do wcześniej przygotowanej blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Ważne jest żeby podczas pieczenia cista nie "przestraszyć" dlatego nie otwieramy piekarnika, nie szturchamy (jeśli pieczemy w prodiżu). Ciasto spokojnie musi odpoczywać. Jak już się zarumieni na górze wyłączamy piekarnik i leciutko uchylamy drzwiczki, żeby nie doznało szoku zmiany temperatury. Wiem wiem, obchodzę się z nim jak z jajkiem ale warto!!

1 komentarz: