niedziela, 30 października 2011

Placki z kalafiorem

Kiedy dziecko odmawia jedzenia warzyw mamusia musi czasem użyć podstępu. Mój mały jadek-niejadek je bardzo mało warzyw. Uznaje tylko pomidora i ziemniaczki pieczone. Na resztę trzeba go namawiać. Aby uprzyjemnić te niemiłe chwile nad talerzem z warzywami staram się je ukryć lub przedstawić w ciekawej formie. Tym razem na plan główny wysunął się kalafior. Przepis jest efektem przeglądania internetu. Posiłkowałam się kilkoma z nich.



Składniki:
* niewielki kalafior
* 1 pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 2 jajka
* pół pęczka koperku
* około pół szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
* curry
* sól i pieprz

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy aż zmięknie. Pierś kroimy w bardzo drobną kostkę smażymy na oddzielnej patelni doprawiając curry. Cebulkę i mięsko odstawiamy do ostygnięcia. Koperek szatkujemy. Wystudzony kalafior przeciskamy przez praskę, rozkruszamy widelcem lub jak ja tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy zimne mięsko i cebulę oraz jajka. Posypujemy bułką tartą, dodajemy koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy naszą masę, konsystencją ma przypominać masę mięsną na kotlety. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Do podania można zrobić sos pomidorowy z wymieszanego koncentratu pomidorowego i śmietany.


3 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł. Muszę zrobić takie placki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię placuszki z kalafiora, ale o tym, żeby do środka dołożyć mięso to nie pomyślałam... Muszę wypróbować następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno by mi smakowały!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń