niedziela, 2 grudnia 2012

Ryż z groszkiem

Dania z ryżem są moimi ulubionymi daniami na obiad. Są bardzo lekkie a jednocześnie można się nimi najeść. Łatwość przyrządzania tych dań polega przede wszystkim na tym że można do nich dodać wszystko na co się ma ochotę a możliwości tworzenia nowych potraw są nieograniczone.
Jedynym warunkiem jaki musimy spełnić przygotowując danie z ryżu jest ryż dobrej jakości.



Składniki:
* 1 szklanka ryżu
* 1 pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 3/4 szklanki mrożonego groszku zielonego
* sól
* curry
* olej do smażenia

Pierś z kurczaka drobno kroimy, najlepiej w paseczki albo bardzo cienkie plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurczaka przyprawiamy curry. Na patelni rozgrzewamy olej, około 2 łyżek, na których obsmażamy cebulkę. Gdy będzie miękka i się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka i obsmażamy z każdej strony.
W tym czasie dokładnie płuczemy ryż do czasu aż woda straci biały kolor i będzie przejrzysta oraz gotujemy wodę, która będzie potrzebna do gotowania ryżu.
Do patelni z kurczakiem i cebulką dodajemy ryż i ciągle , dokładnie mieszamy. Ogień pod patelnią powinien być teraz bardzo doży aby mogła wyparować woda z ryżu. Gdy ryż zacznie się kleić dolewamy wodę (wcześniej gotowaną). Dodajemy groszek zielony. Doprawiamy solą, mieszamy. Przykrywamy pokrywka i zmniejszamy ogień do minimum. Danie powinno się w ten sposób gotować około 10-13 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy by ryż mógł "dojść" (około 10-15 minut). Staramy się nie podnosić pokrywki aby ryż nie stygł i nie tracił wody, którą powinien wchłonąć.
Danie podajemy gdy ryż będzie miękki.


Przepis bierze udział w akcji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz