wtorek, 4 czerwca 2013

Rewelacyjna tarta z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar w pełni, dlatego u mnie ciasta z rabarbarem wyskakują z piekarnika jak oszalałe. W końcu nogę się nimi najeść, zwłaszcza że przepisy po lekkich modyfikacjach nie zawierają mleka ani masła, których wciąż jeść nie mogę.
Moja dzisiejsza tarta jest bardzo krucha, z chrupiącą kruszonką. Dodatkowo ma lekko kwaśkawy smak. Po ten przepis sięgam na zmianę z przepisem na placek z rabarbarem, który na moim blogu pojawi się wkrótce.



Składniki:
Spód:
* 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłej mąki lub krupczatki)
* 100 g schłodzonej margaryny
* 60 g brązowego cukru
* 1 jajko
* szczypta soli
* 1 łyżka bardzo zimnej wody

Kruszonka:
* 60 g płatków owsianych
* 60 g zimnej margaryny
* 60 g brązowego cukru
* 1 łyżka mąki

Nadzienie:
* 0,5 kg rabarbaru
* 2 łyżki brązowego cukru

Spód - mąkę i masło siekamy nożem do powstania grudek. Dodajemy cukier, sól, jajko i wodę. Energicznie i szybko zagniatamy ciasto ugniatając je w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20-30 min.

Kruszonka - wszystkie składniki ugniatamy i rozcieramy w misce aż powstaną grudki. Wstawiamy do lodówki na czas pracy nad pozostałymi częściami ciasta.

Nadzienie -  umyty rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy. Odstawiamy na bok aby rabarbar puścił sok. Odsączamy go z soku na sicie.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Dno i boli formy do tarty smarujemy margaryną, delikatnie obsypujemy mąką. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki wałkując je do odpowiedniego rozmiaru. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
Na podpieczony spód wykładamy odsączony rabarbar, posypujemy kruszonką. Pieczemy kolejne 30 minut, studzimy na kratce.


Przepis dodaję do akcji:

3 komentarze:

  1. o pyszne!:))
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Może to kwestia piekarnika, ale piekłam 8 min spód + 25 minut całość. Zmieszałam 80 g krupczatki i 120 mieszanki tortowej i pełnoziarnistej. Zamiast margaryny użyłam osełki, wyszło pysznie.

    Bardzo dziękuję za przepis
    Serdecznie pozdrawiam,
    MK

    OdpowiedzUsuń