wtorek, 30 lipca 2013

Gulasz śródziemnomorski

Uwielbiam kurczaka w każdej postaci. Tym razem zrobiłam w wersji śródziemnomorskiej. Jest pyszny i łatwy w przygotowaniu.


Składniki:
* 8 udek kurczaka
* 2 łyżki oliwy
* 1 cebula pokrojona w paski
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka pokrojona na małe kawałki
* 125 ml wywaru drobiowego
* 400 g krojonych pomidorów z puszki
* 1 łyżeczka tymianku
* 50 g czarnych oliwek
* sól, pieprz do smaku

Na mocno rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka z każdej strony tak aby nabrał złocistej barwy. Przełożyć bez tłuszczu do rondla. Cebulę, czosnek i paprykę obsmażyć na patelni przez 3-4 minuty i dołożyć do mięsa. Do rondelka dodać wywar oraz pomidory z puszki i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Dodać tymianek, oliwki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Przegotować i podawać z sosem.


1 komentarz: