poniedziałek, 5 września 2016

Puszyste ciasto z cukinii

A może nad morze?
Nie tak!
A może ciasto z warzywa? Ba! Oczywiście! Było już ciasto z marchewką, będzie ciasto z fasolą (robiłam już kilka razy ale nigdy nie zdążyłam cyknąć fotki) to może teraz ciasto z cukinią.



Składniki:
* 6 jaj
* 2 szklanki cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 szklanka oleju
* 3,5 szklanki mąki
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 1/4 łyżeczki kardamonu
* 3 szklanki startej i odciśniętej cukinii

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dodać olej. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem, goździkami i kardamonem. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Dodać cukinię i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto piec z prostokątnej blasze w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Ciasto aż się prosi o posypanie cukrem pudrem jednak moim zdaniem jest wystarczająco słodkie.

3 komentarze:

  1. Ok."wsjo paniała",ale gdzie ta cukinia?.Nic mnie już nie zdziwi, moja koleżanka w szkole podstawowej gotowała barszcz bez buraków i była zdziwiona ,że nie jest czerwony.Uśmiałyśmy się wtedy.Jak możesz to pokaż zdjęcia dzieciaczków ,bo jestem ciekawa jak powyrastały.Pozdrawiam Noneczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już jest cukinia (F5). Tak się spieszyłam wstawić przepis przed praca że ostatnia linijka składników mi umknęła :)

      Usuń
  2. Jeszcze nie piekłam takiego ciasta, a wygląda naprawdę smakowicie :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń