środa, 6 marca 2013

Pulpeciki w sosie pomidorowym z bazylią

Ostatnio posmakowały nam malutkie kotleciki. Mały Mistrz Kuchni uwielbia je i zjada w zadziwiających ilościach. Dlatego właśnie postanowiłam poeksperymentować z przepisem aby powstało coś równie smacznego ale różniącego się smakiem.



* 500 g mięsa mielonego z indyka
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku (pomiń jeśli karmisz piersią)
* puszka pomidorów krojonych
* 1 łyżeczka bazylii lub garść posiekanych świeżych liści
* sól, pieprz do smaku
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* szczypta chilli (pomiń jeśli karmisz piersią)
* mąka do obtoczenia
* olej do smażenia

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem, dodaj paprykę słodką oraz chilli. Wymieszaj dokładnie mięso i uformuj malutkie kulki o średnicy około 2 cm. Każdą kulkę obtocz w mące.
Na rozgrzanym na patelni oleju obsmaż z każdej strony mięso aż się zarumieni.
W wysokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i smaż aż czosnek uwolni zapach. Wlej do garnka pomidory wraz z zalewą, dodaj bazylię i zagotuj mieszając od czasu do czasu. Do gorącego sosu włóż kulki mięsne. Gotuj około 45 minut aż sos przyjemnie zgęstnieje.



5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie takie pulpeciki :) pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Ostatnio robiłam, ale w wersji pikantnej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie się gotują zobaczymy

    OdpowiedzUsuń