piątek, 29 marca 2013

Sumak - przyprawa kuchni tureckiej i arabskiej

Sumak w Polsce znany jest pod kilkoma postaciami. Najpopularniejszy jest jako roślina ozdobna, krzew lub niskopienne drzewo. Korona parasolowata, na niedużej wysokości. Pędy grube, gęsto pokryte brunatnymi włoskami a dużym rdzeniem. Roślina wytwarza sok mleczny, który wytwarza się po przecięciu gałęzi. Po pewnym czasie sok robi się czarny i twardnieje. Drzewo osiąga kilka metrów wysokości.
Sumak sadzony jest w parkach i przydomowych ogrodach. Jego walorami dekoracyjnymi się ładny pokrój i piękne liście. Jesienią przebarwiają się na intensywne kolory i długo utrzymują się na drzewie wyglądając pięknie. (Wikipedia)
Mniej znana postać sumaku ale coraz bardziej popularna to przyprawa. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Używa się ją do sałatek, sosów i mięs. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością, również przez internet. Wyostrza smak potraw i nadaje kwaśkawy posmak.
Na moim blogu sumak pojawia się sporadycznie, jednak w kuchni używam dość często. Najbardziej smakuje mi z pomidorami, cebulowa sałatką i w sosie jogurtowym jako dodatek do mant.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza