wtorek, 5 października 2010

Papryka faszerowana

Chodziła za mną dawno. A że samodzielnie jej nigdy nie robiłam to jest mój debiut. Przepis mam ze strony Beni. Czasami sięgam do tych tureckich przepisów, są rewelacyjne.

Składniki:
300 dkg mięsa mielonego (ja użyłam cielęciny)
2/3 szklanki ryżu
5 papryk (kolor dowolny, mogą być mieszane)

1 cebula
1  łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
Sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do mięsa (ja użyłam świeżej bazylii i ostrej papryki w płatkach).

Papryki umyć, usunąć pestki oraz białe błonki wewnątrz ścinając jedynie kapturki. W oddzielnej misce przygotować farsz: mięso mielone, drobno posiekana cebulka, bardzo dokładnie wypłukany ryż, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wodę wymieszać. Papryki napełnić farszem, do około 4/5 wysokości, zostawiając trochę miejsca dla pęczniejącego ryżu. Przykryć czapeczkami i ułożyć pionowo w garnku. Na dno nalać odrobinę wody i na dużym gazie doprowadzić ja do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 30 minut.
Podawać ze śmietaną (u mnie dodatkowo posypane ostrą papryka w płatkach.




2 komentarze:

  1. Witam.Ja dodaje do farszy marchewkę,kukurydze,ogórka świeżego i majeranek,owijam w folie aluminiowa i zapiekam w piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, niedługo wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń