piątek, 6 stycznia 2012

Makaron zapiekany z kurczakiem

Danie to jest bardzo smaczne, proste i nie wymagające wieli składników. Jeśli mamy pustą lodówkę i puste brzuchu zapiekanka może nas uratować.
W przepisie podany jest kurczak, jednak można go zastąpić dowolnym mięsem pieczonym lub gotowanym, parówkami, kabanosami lub wędliną. Dla urozmaicenia można dodać też dowolne warzywa.



Składniki:
* 40 g makaronu (dowolny, duży)
* 2 piersi z kurczaka
* 1/2 l bulionu
* 3 łyżki masła
* 1 ząbek czosnku
* 1/4 szklanki mleka
* 1/4 szklanki mąki
* Małe opakowanie gęstej śmietany
* 25 dkg sera żółtego
* 4 łyżki bułki tartej
* olej do smażenia
* sól, pieprz

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i na oleju obsmażamy na gorącej patelni. Doprawiamy sola i pieprzem (można dodać curry jeśli lubimy), pozostawiamy do ostudzenia.
Naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec zapiekankę smarujemy masłem. Na pozostałym maśle obsmażamy drobno posiekany czosnek.  Po minucie dodajemy mąkę i smażymy na zasmażkę. Powoli wlewamy bulion i mleko ciągle mieszając. Gotujemy około 10 minut aż nasz sos zgęstnieje, cały czas mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, sól, pieprz oraz połowę startego sera. Dokładnie mieszamy.
Odcedzony makaron mieszamy z kurczakiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem wymieszanym z bułką tartą.  Wstawimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz