piątek, 20 stycznia 2012

Truskawkowy sernik na zimno

Niedawno w przedszkolu obchodziliśmy Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji mój przedszkolak zaprosił swoich gości na obiad. Jedną z atrakcji wieczoru był przygotowany przeze mnie tort - sernik na zimno. Bardzo rzadko mam okazję robienia ciast z galaretką lub żelatyną. Niestety nigdy nie mogę znaleźć odpowiednich. Jednak żelatynę znalazłam w Lidlu a galaretki przywiozłam z Turcji. Z tymi galaretkami wyszła śmieszna sprawa. Z tego co pamiętam (a było to bardzo bardzo dawno temu) polskie galaretki zanim zastygały trzeba je było najpierw wystudzić. Jakie było moje zdziwienie kiedy zamieszałam jeszcze gorącą galaretkę a ona miała już sztywną warstwę na górze. Dlatego mój torcik nie wyszedł równy, wziął mnie z zaskoczenia :-)



 Składniki:
* 250 ml śmietany kremówki
* 5 serków waniliowych homogenizowanych
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki żelatyny
* opakowanie dowolnych herbatników
* 1 galaretka truskawkowa
* opakowanie mrożonych truskawek (lepsze są świeże)

Truskawki należy rozmrozić. Na dno tortownicy (ja robiłam w okrągłej, 22cm) układamy biszkopty. (Jeśli tortownica tego wymaga należy ja wcześniej uszczelnić. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. W wysokim naczyniu miksujemy kremówkę. Gdy już będzie prawie sztywna dodajemy cukier puder. Stopniowo (po jednym) dodajemy serki homogenizowane ciągle miksując. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę miksując na najwyższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Wtykamy do niej truskawki tak aby trochę wystawały na powierzchni masy. Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Gdy ostygnie (lub jak w moim przypadku jak już zacznie gęstnieć) wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do ostygnięcia.

7 komentarzy:

  1. Ulubione ciacho mojego szkraba :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rzeczy w środku zimy? TAK! Jestem za :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaka gramatura serków homo ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lusia u mnie były 135g. Ogólnie ma być około 750g.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasto, szczególnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za informację :) Napewno niebawem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj.. wyszedł przepyszny!

    OdpowiedzUsuń