poniedziałek, 20 lutego 2012

Curry z kalafiora

Po ciężkiej kuchni tatarskiej przyszedł czas na coś lżejszego. Zima powoli odchodzi, chociaż u mnie za oknem jest jeszcze sporo śniegu. Dodatnia temperatura jednak nie sprzyja utrzymaniu się takiego stanu. Na szczęście słońce świeci więc jest optymistycznie.
Tęsknic za wiosną coraz częściej sięgam po dania warzywne. Wiem, że zimowym warzywom daleko do tych sezonowych ale lepsze takie niż żadne. Dlatego postanowiłam przygotować carry z moim ulubionym kalafiorem. Wyszło kolorowo, warzywnie, ale z tej racji, ze nie tylko ja jadłam to danie dodałam do niego kurczaka. Polecam szczególnie w ponure dni kolorowe dania z warzyw. Zima wcale nie musi być ponura.


Składniki:
* 1 nieduży kalafior
* 2 marchewki
* 2 połówki piersi z kurczaka
* puszka kukurydzy
* 1 cebula
* puszka pomidorów
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 100 ml bulionu warzywnego
* 3 łyżeczki przyprawy curry
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* sól
* pół łyżeczki cynamonu
* 3 czubate łyżki śmietany

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z dodatkiem odrobiny soli. 
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki a kalafior podzielić na niewielkie różyczki. Cebulę i marchewkę podsmażyć na rozgrzanym oleju aż lekko zmiękną, często mieszając. Doprawić curry, dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze przez około minutę. Dodać pomidory z puszki, kalafior, bulion i doprawić sola i cynamonem. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać mięso i dusić do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, śmietanę i wymieszać. 
Najlepiej smakuje podane z ryżem. 


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. Bardzo lubię curry w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń