wtorek, 17 kwietnia 2012

Makaron soba

Jest to proste danie kuchni japońskiej, które nas zachwyciło. Przygotowuje się je szybko. Nie wymaga wielu składników, ani wiele pracy. Jest lekkie, ale można się nim najeść. Do dania można dodać dowolne, ulubione składniki.



Składniki:
* 400g makaronu soba
* 1 litr bulionu drobiowego
* 6 łyżek oleju słonecznikowego
* niewielki kawałek wołowiny
* 1 papryka (u mnie pół czerwonej i pół zielonej)
* 1 cebula czerwona
* szczypiorek
* 3 łyżki stołowe sosu sojowego

Bulion zagotować w garnku, ugotować w nim makaron wg przepisu z opakowania (moje opakowanie nie miało przepisu więc brałam go na smak). Makaron odsączyć na sitku i odstawić. Można dodać łyżkę oliwy i zamieszać aby się nie skleił.
Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić w niewielkie, cienkie plasterki. Paprykę i cebulkę pokroić na plasterki, szczypiorek posiekać. W woku rozgrzać olej, podsmażyć w nim mięso tak aby z każdej strony się zarumieniło. Dodać warzywa i smażyć około 5-6 minut na dużym ogniu. Mięso powinno być miękkie a warzywa chrupiące. Do woka dodać makaron, całość dokładnie wymieszać i przyprawić sosem sojowym. Smażyć aż danie osiągnie odpowiednią temperaturę. Dla mnie najbardziej smakowała wersja z długo smażonym makaronem (aż się zarumienił). Dlatego po rozgrzaniu jest jeszcze lepsze niż podawane od razu.



2 komentarze:

  1. Jesteś pewna, że to makaron soba? Zupełnie nie wygląda, raczej somen przypomina.

    OdpowiedzUsuń