sobota, 13 października 2012

Sigara burek w wersji light

Sigara burek to jest popularne danie kuchni tureckiej. Jego wersji jest tak dużo jak gospodyń domowych i pomysłów kucharzy. W podstawowym przepisie ten rodzaj burków smaży się w głębokim tłuszczu, ale ze względu na porę podawania tego dania oraz na niewielki, 5-cioletni brzuszek wolałam zrobić wersję light, czyli pieczoną w piekarniku.
Wcześniej robiłam już burki jednak tym razem przygotowałam je z zupełnie innym farszem. Wcześniejszy przepis znajduje się TUTAJ. Nowy farsz próbowałam będąc po raz ostatni w Turcji, było to niecały miesiąc temu. W przepisie zaskoczyła mnie przede wszystkim prostota składników i ich ciekawe połączenie.
Oryginalne ciasto do burków czyli yufka jest dostępne w Polsce tylko w sklepach z orientalną żywnością. łatwiej można dostać w większych supermarketach ciasto filo, jednak jest ono cieńsze. Ja swoje ciasto kupowałam w sklepie internetowym arabskie.pl


Składniki:
* gotowe ciasto yufka lub ciasto filo w kształcie trójkątów
* 3 ziemniaki
* 200 g mięsa mielonego (dla mnie najlepiej smakuje z drobiowym lub z wołowym)
* natka pietruszki
* mały kubek jogurtu naturalnego typu greckiego
* 2 jajka
* 1 szklanka oleju

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz. Ziemniaki należy dokładnie umyć i ugotować w mundurkach bez solenia wody. Mięso smażymy doprawiając je jedynie solą i pieprzem. Gdy składniki ostygną ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z mięsem. Dodajemy posiekana natkę i jeśli to konieczne doprawiamy do smaku.
W miseczce mieszamy olej z jajkiem i jogurtem na na jednolita masę.
Cisto rozkładamy. Każdy jego kawałek smarujemy naszym sosem jogurtowym za pomocą pędzelka i nakładamy około 2 łyżki farszu. Zwijamy zaginając rogi, tak oby powstał rulon na kształt cygara. Czynność powtarzamy z każdym kawałkiem do czasu aż zabraknie nam farszu lub ciasta.
Wszystkie cygara układamy na blaszce wysłanej papierem na koniec smarujemy pozostałym sosem. Pieczemy w nagranym do 180 stopni piekarniku aż cygara się zarumienią. Podajemy z ulubionym sosem.






3 komentarze:

  1. Witam serdecznie! Wyszukiwarka google akurat skierowała mnie akurat na Twojego bloga z czego bardzo się cieszę. Dzisiaj mamm zamiar upiec rybkę z warzywami wg Twojego przepisu "tureckiego". Świetny blog i na pewno będę tutaj zaglądać.
    Tak nawiasem zapraszam także do mnie na bloga modowego :)
    Pozdrawiam
    ps obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :). Bardzo lubię burki, szczególnie z sosem z granatów, mniam :)

    OdpowiedzUsuń