wtorek, 16 kwietnia 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej z cukinią na diecie

Przepis jest bardzo prosty, z niewielkiej ilości składników ale za to bardzo smaczny. Danie można doprawiać wg uznania, ja ze względu na dietę musiałam bardzo ograniczyć ilość przypraw.


Składniki:
* 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
* duża cukinia
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka skrobi kukurydzianej
* sól, pieprz do smaku

Cukinię myjemy, obieramy i  ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy kaszę jaglana z cukinią, doprawiamy sola i pieprzem. Cukinia powinna puścić odrobinę soku. Dodajemy make i skrobię kukurydzianą, które w połączeniu z sokiem z cukinii sprawią że zapiekanka będzie bardziej ścisła i nie będzie sie rozsypywać. Uzyskamy efekt jakbyśmy użyli jajka. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. Izo, proszę wytłumacz mi, czym się różni skrobia od mąki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana powstaje z całych ziaren, a skrobia tak jak skrobia ziemniaczana to czysta substancja która w ziemniakach czy w kukurydzy jest substancja zapasową - to tak w skrócie mniej więcej ;)

      Usuń
    2. Poza tym ci pisze Przecinkowa różnicę między mąką a skrobią kukurydzianą widać gołym okiem. Maka jest żółta a skrobia kukurydziana jest bardziej podobna do skrobi ziemniaczanej. Poza tym skrobia kukurydziana skleja danie, zachowuje się jak skrobia ziemniaczana.

      Usuń